Gå direkt till innehållet

Funderar du på om rekonstruktion är något för ditt företag?

Tveka inte att ställa dina frågor till oss. Det enda vi arbetar med är företagsrekonstruktioner, så vi vet med andra ord det allra mesta om vad som gäller. Hoppas vi hörs!

Affärsutveckling

Från uppstart till tillväxt

Ett företags livscykel sägs bestå av av fyra faser: uppstartsfas, tillväxtfas, mognadsfas och nedgångsfas. De olika faserna medför olika behov för företaget, och att gå från uppstart till god tillväxt kräver en tydlig strategi. I detta blogginlägg, som främst riktar sig till unga sme-företag, går vi kortfattat igenom hur du planerar ditt företags utveckling, och hur vi kan vara behjälpliga under processens gång.

Idé och uppstartsfas

Du har en bra affärsidé och känner dig redo att ta den från idéstadiet till ett framgångsrikt företag, men hur ska du gå till väga? I det här läget behöver du bestämma dig för i vilken associationsform din verksamhet ska bedrivas. Kanske har du bestämt dig för att starta ett aktiebolag? I så fall behöver du minst 25 000 kr i aktiekapital, du behöver registrera företaget hos Bolagsverket och ansöka om F-skatt. Du behöver även skriva en bolagsordning och bestämma vem eller vilka som ska sitta i styrelsen. 

Därtill ska du skapa en affärsmodell och se över vilken typ av finansiering som krävs för att komma igång. Det finns mycket att fundera över; vad är företagets erbjudande, vilken är företagets marknad, vilka är företagets kunder och hur ska företaget nå dem? Det kan vara bra att upprätta en budget för att få kontroll på företagets ekonomi redan från början. 

Om det känns krångligt att komma igång kan det vara en god idé att be om råd från någon som kan processen. Vi hjälper gärna till att förverkliga din affärsidé, och i vår blogg och i vårt mallbibliotek finns gratis information och mallar för både nystartade och etablerade företag. Du kan även hitta värdefull information på webbsidan verksamt.se som är ett samarbete mellan flera olika myndigheter, och där du kan göra anmälningar och registreringar elektroniskt med e-legitimation.

Företaget är igång!

Allt är registrerat och klart och företaget har kommit igång med försäljningen. Nu är det dags att ta nästa steg.

Vill du ha tillväxt i företaget? Då behöver du fundera över hur företaget ska växa och hur tillväxten ska finansieras. Det kan vara bra att analysera både företaget och marknaden för att ta reda på vilka möjligheter som finns för tillväxt, vilka risker som finns och vad du behöver göra för att företaget ska nå sina mål. Det finns flera olika sätt att växa; ska företaget t.ex. lansera sitt erbjudande på en ny marknad eller köpa upp en konkurrerande verksamhet? Läs mer om verktyg för analys och strategiarbete här

Upplever du att verksamheten känns ineffektiv och ostrukturerad? Då bör du analysera om personalsammansättning, rutiner och processer är anpassade för verksamheten så som den har utvecklats, eller så som du vill att den ska utvecklas. Den kompetens som behövdes när företagets startades kanske nu behöver kompletteras eller ersättas med annan kompetens. Ett nystartat företag har andra behov och utmaningar än ett företag med många anställda och omfattande produktion, och det gäller att veta när du behöver komplettera dina egna förmågor med någon annans.

I våra rekonstruktionsuppdrag möter vi ofta företag som har ökat sin omsättning kraftigt på kort tid och som varit framgångsrika i mycket, men som fått ekonomiska problem på grund av att det saknats en plan för hur expansionen ska finansieras och hur företaget i övrigt ska kunna anpassas till den högre omsättningen. Det är därför bra att vara noga med att analysera och planera för tillväxt, för att inte tappa kontrollen över verksamheten om expansionen går snabbt. Att ta hjälp av experter i ett tidigt skede är ofta en bra investering för framtiden.

Det etablerade företaget

Företaget har funnits i några år och når sina mål år för år med hjälp av en effektiv och fungerande strategi och kontinuerlig uppföljning och utveckling. I det dagliga arbetet dyker det då och då upp juridiska frågor som företaget inte har tid eller kompetens för att besvara, men inte så ofta att det är nödvändigt att anställa en bolagsjurist på heltid. Då finns vi där för er! Boka ett möte med någon av våra jurister här.

Läs mer om hur vi jobbar med vår tjänst affärsutveckling, eller kontakta någon av våra kompetenta konsulter för att få svar på hur du skapar optimala förutsättningar för tillväxt.

Få tips & fakta om rekonstruktion direkt i inboxen

Prenumerera så skickar vi ett mail varje gång vi publicerat nya, matnyttiga artiklar.