Gå direkt till innehållet

Funderar du på om rekonstruktion är något för ditt företag?

Tveka inte att ställa dina frågor till oss. Det enda vi arbetar med är företagsrekonstruktioner, så vi vet med andra ord det allra mesta om vad som gäller. Hoppas vi hörs!

Ackord Skuldnedskrivning

Vad ska jag göra om jag inte kan betala tillbaka skatteanståndet?

Många företag har ansökt om och fått anstånd med betalning av skatt under åren 2020 och 2021. Inledningsvis beviljades anstånd i ett års tid, men sedan dess har staten gett företagen möjlighet att ansöka om förlängning av anstånden med ytterligare ett år. Det finns förslag från regeringen om att det kommer att bli möjligt med ytterligare ett års förlängning också, men att den förlängningen ska förenas med en avbetalningsplan för företagen. Trots detta är det förmodligen många företag som kommer att få svårt att betala tillbaka sina beviljade anstånd. Genom att ansöka om rekonstruktion kan en ny uppgörelse för skatten åstadkommas.

Kanske har företagets omsättning krympt under den tid som anståndet har funnits, eller kanske har lönsamheten förändrats? Det kanske har blivit nödvändigt att göra investeringar för att säkerställa fortsatt lönsamhet i verksamheten på ett sätt som påverkar bolagets likviditet?

Anståndet går givetvis att förlänga så länge som det är tillåtet, men om det inte längre går eller om du bedömer att det inte kommer att vara tillräckligt att bolaget får mer tid för att betala tillbaka kan det vara en bra idé att överväga om bolaget ska ansöka om företagsrekonstruktion. Genom en rekonstruktion kan en uppgörelse nås om avbetalning och/eller nedskrivningar av skulder med både staten och andra oprioriterade fordringsägare. Samtidigt kan likviditeten i bolaget stärkas på kort sikt genom den statliga lönegarantin som täcker löner i rekonstruktionens inledning.

Fördelen med en rekonstruktion är också att bolaget får tid att hantera nödvändiga verksamhetsförändringar för att förbättra lönsamheten i framtiden. Det kan t.ex. röra sig om omfördelningar i personalstyrkan eller uppsägning av avtal där kostnader under en kvarvarande bindningstid kan ingå i den skuldmassa som skrivs ned i rekonstruktionen.

Läs mer om hur vi arbetar med vår tjänst Svensk företagsrekonstruktion här.

Läs mer om rekonstruktionsprocessen här.

Få tips & fakta om rekonstruktion direkt i inboxen

Prenumerera så skickar vi ett mail varje gång vi publicerat nya, matnyttiga artiklar.