Gå direkt till innehållet

Funderar du på om rekonstruktion är något för ditt företag?

Tveka inte att ställa dina frågor till oss. Det enda vi arbetar med är företagsrekonstruktioner, så vi vet med andra ord det allra mesta om vad som gäller. Hoppas vi hörs!

Finansiering

Hur hittar man finansiärer när banken säger nej?

Den här artikeln handlar om när kapitalbehov uppstår och banken väljer att säga nej. Som nämnt i tidigare blogginlägg avseende likviditetsbrist så har ofta en kontakt skapats med banken innan det uppkommer ekonomiska problem. Dock kan det finnas flera orsaker till att man behöver skaffa kapital och har det varit svårigheter innan finns en risk att banken anser att kreditrisken är för stor och man tillåter därför ingen utlåning.

Kapitalbehov

Kapitalbehovet behöver som sagt inte bara bestå av att man får akut likviditetsbrist, det kan vara så att en chans till expansion (investering), hopslagning, förvärv eller liknande dyker upp. Har bolaget då haft ett dåligt kreditbetyg sedan tidigare kan det då vara svårt att få ytterligare kredit från sin bank. Så vad finns det då för alternativ?

Expansion

Låt oss exemplifiera att bolag X står inför en expansion. Till exempel så kanske man står inför att investera i ytterligare maskiner till sin maskinpark pågrund utav vunnen order. Bolaget har haft det svårt finansiellt dom senaste två åren och kämpat hårt för att hålla det flytande. Men med den nya ordern har man räknat på att kassaflödet ska öka i positiv bemärkelse. I dessa fall kan det vara svårt för en bank att kliva i en än större kreditrisk än den man redan är i med tanke på att bolaget kämpar för sin ekonomi. Därav blir svaret ofta från banken att man inte tror på kalkylen och således kommer ingen ytterligare kredit tillåtas.

Kreditinstitut med högre risk

Beroende på storlek finns det ett par alternativ att titta på. Ett är att försöka leta efter ett annat kreditinstitut som tillåter mer risk och kan sätta sig ner och gå igenom den nya budgeten. Det finns flera olika upplägg inom denna nisch. Ett kan vara att kreditinstitutet till en början köper de nya maskinerna och hyr ut till Bolaget som senare när kassaflödet är bevisat kan köpa loss dom från kreditinstitutet, ett så kallat hyrköp. Alternativt att man låter kreditinstitutet äga maskinerna hela tiden och att man leasar dom för att efter avtalsperiod antingen lösa ut eller lämna tillbaka. I dessa fall har vi flera olika kreditinstitut som vi arbetar tillsammans med och som alla är väl bekanta med vad en rekonstruktion innebär. Att man ligger i rekonstruktion behöver inte betyda att det är ett hinder för att få investering. Det kanske rentav är det som är framgången till den lyckade rekonstruktionen av bolaget?

Privata investerare

Vid större investeringar eller sammanslagningar kan det vara så att även kreditinstituten blir för små, att deras storlek på utlånad kredit inte är tillräcklig för att täcka investeringen. Här kan det istället vara så att man söker sig längre ut för att anskaffa kapital. Antingen att man går till större spelare inom samma bransch för att eventuellt bli en del av deras koncern. Man kan också leta efter privata investerare som är villiga att kliva in med kapital i bolaget och också i många fall värdefull kunskap. Även detta är exempel på tillvägagångssätt vi använt oss i rekonstruktionsfall.

Håll god kontakt med banken

Så bara för att banken säger nej behöver det inte betyda att det är kört att få kapital. Dock, en påminnelse från tidigare blogginlägg, håll alltid god kontakt med banken! Både i bra och dåliga tider. Det är aldrig fel att gå till banken och träffa sin kontaktperson över en kopp kaffe för att prata om hur företaget mår. En välinformerad bank är mycket lättare att förhandla med än en bank som råkar ut för överraskningar.

Om du har frågor på ovanstående och vill veta mer är du välkommen att kontakta oss så berättar vi mer hur vi kan hjälpa dig!

Få tips & fakta om rekonstruktion direkt i inboxen

Prenumerera så skickar vi ett mail varje gång vi publicerat nya, matnyttiga artiklar.