Gå direkt till innehållet

Funderar du på om rekonstruktion är något för ditt företag?

Tveka inte att ställa dina frågor till oss. Det enda vi arbetar med är företagsrekonstruktioner, så vi vet med andra ord det allra mesta om vad som gäller. Hoppas vi hörs!

Ny rekonstruktionslag

Ny lag om rekonstruktion - vad kommer förändras?

Vi på 180grader är specialiserade på rekonstruktioner och fortsätter att vara det när en ny lag om företagsrekonstruktion börjar gälla från och med den 1 augusti 2022. Vi publicerar löpande fördjupad information om hur rekonstruktionsprocessen går till med den nya lagen.

I det här inlägget ger vi en första översikt av nyheterna.

Ny rekonstruktionslag

 

Vad innebär den nya rekonstruktionslagen?

Den 1 augusti börjar den nya lagen om företagsrekonstruktion att gälla. Förändringarna i den nya lagen innebär att en rekonstruktion kommer kunna genomföras och avslutas på mer innovativa sätt än tidigare, men samtidigt kan det också komma att bli mer invecklat och i vissa fall kunna ta längre tid att genomföra.

 

Exempel på förändringar i nya lagen:
  1. Erbjudanden om betalning (nedskrivning) blir mer flexibla och det kommer ges större möjlighet att erbjuda mindre än 25 % i betalning.
  2. Det kommer finnas möjlighet att kringgå en enskild fordringsägare som annars skulle kunna blockera en företagsrekonstruktion.
  3. Delägande i rekonstruktionsbolaget kan vara en typ av betalning till fordringsägare.

 

Många moment kommer att finnas kvar från rekonstruktionsprocesserna som de ser ut i dag, men det finns också flera tillägg som kommer öka möjligheterna att genomföra en rekonstruktionsprocess för företag som skulle ha svårt att genomföra processen med den lagen som gäller fram till den 31 juli.

 

Den största förändringen kommer vara att omröstningsförfarandet för fastställande av den nedskrivna betalningen görs om i grunden. Dels så kommer man inte bara fastställa vilken nivå på betalning som erbjuds fordringsägarna, utan också andra förändringar som görs i bolaget för att man ska nå lönsamhet. Även reglerna kring betalning av skulder görs om på så vis att betalningen kommer att kunna ske på flera olika sätt, till och med genom att en fordringsägare kan få delägande i rekonstruktionsföretaget.

 

En annan viktig förändring är att man kommer att kunna kringgå en enskild borgenär, till exempel Skatteverket, som har en stor andel av skulderna och som enligt reglerna i den nuvarande (”gamla”) lagen skulle kunnat hindra en process genom att inte acceptera rekonstruktionsplanen eller ackordet. Detta sker genom att omröstningen i framtiden kommer göras inom flera olika grupper av fordringsägare, beroende på vilken relation till bolaget de har, och om man har en majoritet av grupperna med sig samtidigt som vissa andra förutsättningar uppfylls så kan förslaget till betalning fastställas, även om någon grupp skulle motsätta sig det som erbjuds.

 

Eftersom företagsrekonstruktionen kommer innehålla fler moment än tidigare finns det en risk att processerna blir mer komplicerade och ta längre tid jämfört med när den gamla lagen tillämpas. Det kommer alltså ställas högre krav på rekonstruktörer att kunna arbeta mer effektivt och i viss mån även högre krav på rekonstruktionsbolaget, både för att genomföra processen, men också för att hålla rekonstruktionskostnaderna nere.

 

Det som inte förändras är att vi på 180 grader fortsätter att vara rekonstruktionsspecialister och erbjuder skräddarsydd rådgivning med vår tjänst Svensk företagsrekonstruktion.

Tveka inte att höra av dig med frågor eller för att boka ett kostnadsfritt rådgivningsmöte.

Namnlös design (19)

#rekonstruktion #nylagomföretagsrekonstruktion

Få tips & fakta om rekonstruktion direkt i inboxen

Prenumerera så skickar vi ett mail varje gång vi publicerat nya, matnyttiga artiklar.