Gå direkt till innehållet

Funderar du på om rekonstruktion är något för ditt företag?

Tveka inte att ställa dina frågor till oss. Det enda vi arbetar med är företagsrekonstruktioner, så vi vet med andra ord det allra mesta om vad som gäller. Hoppas vi hörs!

Företagsrekonstruktion

5 saker en ansökan om rekonstruktion ska innehålla

displayannons-sverek

Vad ska en ansökan om rekonstruktion innehålla?

 

För att tingsrätten ska kunna bevilja en ansökan om företagsrekonstruktion behöver den innehålla information om företaget och vad som ska göras under rekonstruktionen. Vi redogör för de fem viktigaste delarna i ansökan och tips på hur man ser till att en ansökan upprättas.

1. Beskrivning av företaget och orsaken till att företaget behöver ansöka om företagsrekonstruktion

För att tingsrätten ska kunna göra en bedömning av företaget så behöver man uppge företagets namn och vad man bedriver för verksamhet. Tingsrätten behöver också göra en bedömning av om företaget är i behov av en företagsrekonstruktion och därför behöver man lämna en övergripande beskrivning av orsaken till att man behöver genomföra en rekonstruktion.

2. En preliminär rekonstruktionsplan

För att tingsrätten ska kunna göra en bedömning av om det är sannolikt att en företagsrekonstruktion kan lyckas så behöver företaget beskriva hur planen ser ut för att återfå lönsamhet.

3. En kort redogörelse av företagets ekonomiska ställning

Till ansökan ska man bifoga en aktuell balansrapport och en sammanställning på hur stora skulder som företaget har. Även denna del behövs för att tingsrätten ska kunna göra sin bedömning om en företagsrekonstruktion ska kunna bli framgångsrik.

4. Registreringsbevis och förslag på vem som ska utses till rekonstruktör

Registreringsbeviset syftar till att visa grundläggande information om företaget och vem som har rätt att underteckna ansökan. Utöver tingsrättens bedömning om företagsrekonstruktionen kan lyckas så ska tingsrätten utse en rekonstruktör. Det är av stor vikt vem som väljs till rekonstruktör. Skillnaden i utfall mellan olika aktörer är stor och tingsrätten ska avgöra om personen som föreslås har rätt kompetens och i övrigt är lämplig. Våra rekonstruktörer har lång erfarenhet och har hjälpt över 400 företag att rekonstruera sin verksamhet. 

anpassad storlek-2

5. Undertecknad av behörig ställföreträdare i original eller via domstolsverkets e-tjänst samt betalning av tingsrättens handläggningsavgift

Eftersom undertecknandet ska vara i original så ska ansökan postas eller lämnas direkt till den tingsrätt som företaget tillhör. Sedan 1 juli 2021 så kan ansökan göras digitalt och undertecknas med BankID. Betalning av ansökningsavgiften på 2 800 kr kan göras direkt på tingsrätten eller elektroniskt via domstolsverkets betaltjänst.

Går du i tankar om företagsrekonstruktion? Kontakta oss via formuläret nedan eller hör av dig direkt till oss.

+46 (0)8 - 121 380 81
info@180grader.se

Få tips & fakta om rekonstruktion direkt i inboxen

Prenumerera så skickar vi ett mail varje gång vi publicerat nya, matnyttiga artiklar.