Gå direkt till innehållet

Funderar du på om rekonstruktion är något för ditt företag?

Tveka inte att ställa dina frågor till oss. Det enda vi arbetar med är företagsrekonstruktioner, så vi vet med andra ord det allra mesta om vad som gäller. Hoppas vi hörs!

Företagsrekonstruktion

Öppet brev till tidningen företagaren

Hej Günther,

Jag skriver detta öppna brev till dig eftersom du är ansvarig utgivare för tidningen Företagaren. Precis som ni vill även jag främja företagande och uppmuntra till entreprenörskap i Sverige

I det senaste numret av er tidning har femton sidor tillägnats temat konkurs. Det är ett mycket intressant och viktigt tema. Ni skriver bland annat om hur en konkurs går till och de följdverkningar som en sådan kan medföra för företagaren. Temat ger sken av att en konkurs är den bästa lösningen vid ekonomiska problem. Jag upplever att era slutsatser är anmärkningsvärda och närmast missvisande. Jag tycker att den enskilt viktigaste aspekten för företagare, era läsare, är hur en konkurs kan undvikas.

Jag talar dagligen med företagare och entreprenörer vars företag har drabbats av ekonomiska problem. De har investerat tid och kapital och har en otrolig drivkraft. De är villiga att göra i princip vad som helst för att slippa konkurs och rädda sitt företag. Jag skulle vilja ha sett mer information om hur konkurs kan undvikas. Ett sådant exempel skulle kunna vara hur en företagare bör agera vid till exempel likviditetsproblem, där denne måste välja mellan att betala skatter, löner eller leverantörer. En konkurs är dessutom mycket värdeförstörande. Det medför förluster för kreditgivare, förlorade jobb och är kostsamt för samhället. En konkurs sätter spår, inte minst på självkänslan, om företagaren vill fortsätta med sitt entreprenörskap.

Det andra insolvensförfarandet som vi har i Sverige är företagsrekonstruktion. En företagsrekonstruktion är en ypperlig chans för företag i kris. Faktum är att lagstiftaren har uttryckt en preferens för företagsrekonstruktion framför konkurs. Möjligheten till lyckade företagsrekonstruktioner är mycket goda, om de inleds i tid. Kunskapen om företagsrekonstruktion är tyvärr inte tillräckligt utbredd. Misslyckade företagsrekonstruktioner av stora börsnoterade företag har givit dem oförtjänt dåligt rykte. I gårdagens nummer av Dagens Industri benämndes till exempel Indiskas rekonstruktion som ”fiaskot”. Att Indiskas ägare och ledning vill rädda sitt företag bör knappast beskrivas som ett fiasko, utan det visar snarare att de tar ansvar.

Det är just här er tidning, i egenskap av en ledande branschtidning i landet, kan göra skillnad. Er tidning har möjlighet bidra till ett bättre företagsklimat som gör det lätt och attraktiv att driva företag. Er tidning skulle kunna belysa vad alla företagare bör veta när det kommer till företagande, både vad gäller risker och möjligheter. 

Jag är medveten om att jag delvis är partisk i frågan när det kommer till fördelarna med en företagsrekonstruktion framför en konkurs. Jag anser oaktat att jag har mycket goda argument till varför en företagsrekonstruktion oftast är bättre än en konkurs.

Vi skulle med gemensamma krafter kunna försöka nå ut till företagare och informera om de alternativ som finns tillgängliga vid ekonomiska problem. På så sätt skulle fler företagare kunna agera i tid, undvika personligt betalningsansvar och hitta lösningar som låter företag bli långsiktigt livskraftiga.

Stockholm den 14 januari 2016

Johan Lund
VD, Svensk Företagsrekonstruktion

Få tips & fakta om rekonstruktion direkt i inboxen

Prenumerera så skickar vi ett mail varje gång vi publicerat nya, matnyttiga artiklar.