Gå direkt till innehållet

Funderar du på om rekonstruktion är något för ditt företag?

Tveka inte att ställa dina frågor till oss. Det enda vi arbetar med är företagsrekonstruktioner, så vi vet med andra ord det allra mesta om vad som gäller. Hoppas vi hörs!

Företagsrekonstruktion

Måste jag komma på borgenärssammanträdet?

Borgenärssammanträde - måste jag komma? 🤔

Ett borgenärssammanträde är ett möte i tingsrätten under en företagsrekonstruktion. På borgenärssammanträdet behandlas frågan om det finns förutsättningar att fortsätta en företagsrekonstruktion, som vanligtvis har startats tre veckor tidigare genom en ansökan från det företag som genomgår rekonstruktionen. Du som är fordringsägare i rekonstruktionen får komma till borgenärssammanträdet, men du måste inte.

Om företaget som genomgår en rekonstruktion har en skuld till dig blir du vanligtvis informerad om att borgenärssammanträdet ska äga rum. genom att du får en underrättelse om rekonstruktionen från rekonstruktören. Du tappar inte rätten att få betalt för din fordran om du inte kommer. Genom att komma på sammanträdet har du möjlighet att få mer information om hur rekonstruktionen går, att lyssna på frågorna från andra fordringsägare och att uttrycka din åsikt om rekonstruktionen inför domstolen. Om du inte kan eller vill komma till tingsrätten kan du istället höra av dig till rekonstruktören med frågor eller synpunkter.

På borgenärssammanträdet deltar alltid en domare och en protokollförare från tingsrätten, representanter för det företag som genomgår en rekonstruktion och rekonstruktören. Ibland har företaget med sig ett ombud, anställda eller konsulter. Du som är fordringsägare kan delta själv eller skicka ett ombud. Om du skickar ett ombud, glöm inte att ombudet ska ha fullmakt från dig. Allt som händer i tingsrätten är som utgångspunkt offentligt, så det kan hända att det finns åhörare med som bara vill sitta och se och höra vad som händer. Det är dock ovanligt.

Såhär brukar ett borgenärssammanträde gå till:

  • Domaren inleder sammanträdet med att höra vilka som är närvarande i tingsrätten. Ibland är också olika personer med på telefon eller videolänk. Det ska man i så fall ha anmält i förväg till domstolen.
  • Rekonstruktören får ordet och får berätta om bakgrunden till rekonstruktionen och om rekonstruktionsplanen.
  • Representanterna från företaget som rekonstrueras får vanligtvis frågan om de vill tillägga något.
  • Fordringsägarna får, i tur och ordning, möjlighet att ställa frågor till rekonstruktören eller till företaget.
  • Rekonstruktören, fordringsägarna och företaget får berätta om de tycker att rekonstruktionen ska fortsätta. Det är ingen formell omröstning, utan det är tingsrätten som bedömer om företagsrekonstruktionen verkar ha förutsättningar att lyckas, baserat på bl.a. vad de som är närvarande i tingsrätten tycker.
  • Tingsrätten fattar sitt beslut om rekonstruktionen ska fortsätta baserat på vad som har sagts under borgenärssammanträdet och på eventuella annan information som har kommit fram. Beslutet kan meddelas direkt som en del av sammanträdet, eller ”sättas ut på beslut”. Att sätta ut något på beslut betyder att tingsrätten avslutar sammanträdet och väntar en kortare tid, vanligtvis upp till en vecka, med att meddela sitt beslut.
  • Efter sammanträdet sammanställer tingsrätten protokollet. Det brukar inte skickas ut till de som närvarade automatiskt men finns att beställa hos tingsrätten inom någon vecka från att sammanträdet ägt rum.

 

Detta ska du ska tänka på om ett företag som genomgår en rekonstruktion är skyldigt dig pengar 💰


Läs mer om hur vi på 180 grader arbetar med vår tjänst Svensk företagsrekonstruktion 💼

 

Kombinerad logga (7)Välkommen att kontakta oss om du vill boka ett kostnadsfritt första möte, veta mer om rekonstruktion eller har andra funderingar. Tillsammans kan vi vända obestånd till lönsamhet. 

Få tips & fakta om rekonstruktion direkt i inboxen

Prenumerera så skickar vi ett mail varje gång vi publicerat nya, matnyttiga artiklar.